Selecteer een pagina

Implementeren van diversiteit en inclusie

door | nov 16, 2020 | Alle, Sessies, Wave 2, Thema's, Diversiteit en inclusie, 16 okt | 0 Reacties

Bookmark(0)

No account yet? Register

Om als organisatie een diverse groep mensen aan te trekken is het essentieel om open te staan voor mensen die anders denken of anders willen denken, ook als het gaat om denkbeelden in de privésfeer. Wanneer al uit de vacaturetekst blijkt dat er organisatiecultuur heerst, waar bepaalde mensen zich niet welkom voelen, zullen die ook nooit op de vacature reageren. Culturele diversiteit is misschien wel de moeilijkste categorie binnen diversiteit. De generieke organisatiewaarden moeten aan slaan bij een brede groep mensen zonder dat deze waarden vaag en betekenisloos worden.

“Om diversiteit aan te trekken moet je diversiteit uitstralen”

Naast het uitstralen dat de organisatie open staat en op zoek is naar diversiteit, moet het voor mensen duidelijk zijn dat ze zich hier daadwerkelijk thuis kunnen voelen. En dat zit vaak in de nuance.

Een diverse groep mensen aannemen betekent nog niet dat de normen en waarden van deze personen tot uiting kunnen komen of dat ze zullen blijven. De omgeving en de normen en waarden van een organisatie moeten ook inclusiviteit uitstralen om een diverse groep van mensen niet alleen aan te trekken maar ook te behouden. Dit is geen eenvoudige opgave.

“Let op met aannames”

Voordat je dit beseft, hebben de meeste vooroordelen of aannames over culturen of individuen zich al gevormd. Mensen zijn vaak gewend om niet alleen aannames te maken maar ook vanuit aannames te handelen. Voordat je het weet en ook al is het soms goed bedoeld, zet je mensen met handelen vanuit aannames op afstand. Het vraagt oprechte aandacht om jezelf zoveel mogelijk bewust te zijn van de aannames die je maakt en om te proberen dit tijdig te herkennen.

“Inclusief zijn doe je samen”

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of jouw organisatie wel zo inclusief is als je zou willen. Zo kan je surveys gebruiken om te inventariseren hoe collega’s zich voelen binnen de organisatie en of ze het gevoel hebben zichzelf te kunnen zijn. De antwoorden geven informatie hoe de organisatie er op inclusiviteit voor staat en hoe dit zich over tijd ontwikkelt. Een andere manier is het regelmatig voeren van de dialoog. Trainingen kunnen hierbij een manier zijn om met verschillende groepen binnen de organisatie het gesprek aan te gaan over diversiteit en inclusie. En niet te vergeten het actief samen onderhouden van het netwerk en het samen ondernemen van sociale activiteiten. Zorg er hierbij telkens voor dat iedereen betrokken is en zichzelf kan en zal uiten. Als mensen buiten de sociale activiteiten vallen danwel dingen voor zich houden, dan sluiten zij zichzelf snel buiten. Om dit te voorkomen, moet iedereen zich veilig en op zijn gemak kunnen voelen.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Graag horen we uw gedachten, geef hier uw reactie.x
()
x