Selecteer een pagina

Zonder innovatie geen duurzaamheid

door | aug 4, 2020 | Alle, Sessies, Thema's, Wave 1, 17 juli, Strategie | 0 Reacties

Bookmark(0)

Het bewustzijn, de urgentie en noodzaak van duurzaamheid zit wereldwijd in een versnelling. Het is steeds duidelijker dat we als mensen, met de huidige manier van leven, een bedreiging vormen voor onze planeet. Demonstraties, betogingen en oproepen tot een bijdrage aan duurzaamheid nemen steeds verder toe. Toch blijkt ondanks het verhoogde bewustzijn, de tijd even stil te staan. COVID 19 zet men het thema duurzaamheid ‘even’ in de ijskast.

“Korte termijn crisismaatregelen staan haaks op duurzaamheidsregelingen”

Onbewust en instinctief kiezen we ‘eerst’ voor directe veiligheid en overleven boven duurzaamheid. In de crisis moest men allereerst kortetermijnoplossingen vinden om te overleven. Of dat duurzame oplossingen waren, was even minder van belang. Duurzaamheid vraagt vaak ook meer tijd, meer onderzoek en meer geld, althans dat zijn we tot nu toe zo gewend.

Mondmaskers bijvoorbeeld, zorgen momenteel voor veel ophef. Niet alleen over of ze al dan niet zin hebben en verplicht gedragen zouden moeten worden, maar ook als het gaat over duurzaamheid. In pre-corona tijd wilde we af van ‘single-use’ producten, maar nu gebruiken we massaal wegwerp-mondmaskers en deze vinden we steeds vaker terug tussen het zwerfafval.

“We zitten in een leerproces”

Hoe meer de wereld over het virus en de gevolgen ervan leert, des te meer zien we in, dat we het niet meer kunnen hebben over korte termijn. We realiseren steeds meer, dat we anders en verder vooruit naar de samenleving moeten kijken. Ook al hebben veel bedrijven nu meer focus op crisismaatregelen en overleven dan op duurzaamheid, het thema duurzaamheid kunnen we zeker niet vergeten. Nu komt de tijd om het te omarmen.

“Structureel en in een vroeg stadium weerbaar kunnen zijn”

Met een visie op de langere-termijn, de juiste ondersteuning vanuit overheid én samenleving, kunnen organisaties eerder en sneller stappen in de goede richtingen zetten. Dan kunnen ook processen voor verduurzaming versnellen. Zo kunnen we structureel en in een vroeg stadium meer weerbaar worden voor nieuwe veranderingen.

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Graag horen we uw gedachten, geef hier uw reactie.x
()
x