Selecteer een pagina

Betere samenwerking door de multifunctionele inzetbaarheid van mensen

door | aug 3, 2020 | Alle, Sessies, Mensen en leiderschap, Thema's, Wave 1, 16 juli | 0 Reacties

Bookmark (0)
ClosePlease login

Breder opleiden van werknemers kan leiden tot vormen van multifunctionele inzetbaarheid van mensen of duaal werkgeverschap. Dit kan in crisissituaties zoals wij die nu beleven voor alle partijen tot positieve resultaten leiden. Het kan tot veel meer uitwisseling van kennis en mensen. Werknemers krijgen de kans om zichzelf op meerdere vlakken te ontwikkelen en in te zetten, waardoor zij beter inzetbaar blijven. Mensen met specifieke specialisaties (bijvoorbeeld competenties die in de Zorg relevant zijn) kunnen in crisistijden voor organisaties inzetbaar worden die dan met plotselinge tekorten kampen. Normaal gesproken kijken wij naar welke mensen bij welke functies passen (people for jobs). Draaien we die om (jobs for people) en kijken wij welke functies er bij mensen passen binnen één als meerdere organisaties, dan kunnen we alle verschillende talenten, belangstellingen en competenties van mensen personen beter gaan benutten.

“Samenwerking tussen overheid, kennisinstituut en privaat, een gouden combinatie”

Organisaties zouden hier zelf meer gezamenlijk verantwoordelijkheid in kunnen nemen. Het zal voor alle partijen voordeel opleveren. Deze verantwoordelijkheid zou hier zowel binnen de overheid, de publieke sector als binnen de private sector genomen moeten worden. Samenwerking in de vorm van de flexibilisering van arbeid binnen de samenleving kan op die manier veel betekenen voor het delen van kennis en het voorkomen van werkeloosheid. Op dit moment gaat ten gevolge van de crisis veel werkeloosheid ontstaan en gaat weer veel nuttige kennis verloren. Deze kennis hoeft niet verloren te gaan, wanneer er in een eerder stadium door middel van samenwerking tussen overheid en ondernemingen en organisaties voor gezorgd zou worden dat mensen die nu een tijdelijke WW-uitkering krijgen zich dan zouden kunnen inzetten voor andere organisaties door middel van vrijwilligerswerk of ook betaald werk. Zo zouden werknemers in lastige tijden voor een organisatie of sector makkelijker kunnen worden ingezet op andere functies en/of andere sectoren.

“Als banken een ondersteunende rol verlenen met een lokale focus”

Grote corporaties of banken kunnen een goede samenwerkingspartner worden voor bijvoorbeeld lokale initiatieven. Veel partijen zijn samen bezig met maatschappelijk initiatieven om er zo met elkaar iets moois van te maken. Hier zouden banken in kunnen spelen op de trend en een aanjagende rol op zich kunnen nemen om zo actief bezig te zijn met de ontwikkeling van de samenleving. Wat door de crisis nu versneld naar boven komt, biedt ook vele kansen, zeker op lokaal gebied. Deze kansen moeten we ook grijpen!

 

Reactie verzenden