Selecteer een pagina

Veranderingen gebruiken als kansen

door | jul 26, 2020 | Alle, Sessies, Thema's, Wave 1, Strategie, 10 juli | 0 Reacties

Bookmark(0)

No account yet? Register

Als Nederland waren we totaal onvoorbereid op dit soort crisissituaties. Hierdoor ontstond er snel paniek en kwamen mensen in een gat terecht. Door de schok zijn we ons voornamelijk gaan richten op de dag tot dag zaken binnen organisaties. Nu de heftigste crisis achter de rug is kunnen we de focus verplaatsen naar de strategie voor de (middel) lange termijn. In hoeverre zijn we als bedrijven daar echt al bezig, met die toekomst op de korte en lange termijn? Zijn de veranderingen die we doorvoeren echt  duurzaam? Gaan we het echt anders doen? De ervaringen die we hebben opgedaan moeten we meenemen en gebruiken om beter voorbereid te zijn op een eventuele tweede golf of een soort gelijke crisis. Wat verwachten we van zo’n 2e golf?

“Men gaat steeds verder vooruitkijken”

We merken dat er op dit moment een kentering ontstaat. De korte termijn maatregelen zijn genomen. De uitdaging waar we nu voor staan is hoe we duurzaam verder kunnen met de organisatie. Daar komen de vragen bij over de structurele verschuivingen in de samenleving: in hoeverre die er zijn, en wat de structurele veranderingen in behoeften zijn. En wat dit betekent voor het producten/diensten aanbod van de organisatie. Waar bewegen van de Red Ocean naar de  Blue Ocean? Hoe kom je tot structurele en continue innovatie?

“Tijd om tijdelijke oplossingen te vervangen met structurele oplossingen”

Het is tijd om het korte termijn crisismanagement vaarwel te zeggen en de tijdelijke oplossingen te vervangen voor structurele oplossingen. Om de versnelling die Corona heeft ingezet op vele vlakken nu door te zetten en door te pakken op bijvoorbeeld verduurzaming en digitalisering van de organisatie. Deze verandering was al aan et ontstaan, maar krijgt nu versnelling. Wanneer deze aandachtspunten nog niet op de agenda stonden is het van belang deze er nu wel op te zetten.

“Politiek draagvlak – Ja. Maar intiatief? Nee”

Er moet ruimte komen om na te denken over op lange termijn houdbare groei. Wat is nu echt   belangrijk? Er is in de politiek stellig wel veel draagvlak voor verduurzaming. Het is echter zeer de vraag of de politiek op dit punt het voortouw zal nemen. Het is zeker tijd, ook voor de politiek, om zich bezig te zijn met lange termijn visie en het investeren in duurzame initiatieven. De vraag blijft of de initiaitieven ook direct vanuit de politiek zullen komen.  

“Flexibiliteit en wendbaarheid om voorbereid te zijn op de toekomst”

Het  zal in de komende tijd veel meer draaien om de flexibiliteit en de wendbaarheid van een organisatie. Het is essentieel om flexibiliteit en wendbaarheid te creëren om zo op de komende golven mee te kunnen bewegen. We gaan meer naar flexibele en hybride modellen. Niet het een of het ander, maar zowel het een als het ander en de flexibiliteit om keuzes te hebben. Om de voordelen van verschillende scenario’s te combineren en te optimaliseren voor het beste resultaat op dat moment.

“We zullen steeds meer hybride modelleen gaan gebruiken”

Bijvoorbeeld, een hybride model voor thuiswerken, waar het kantoor dient als een sociale (net)werkplek voor ontmoeting en creativiteit. Of blended learning, waarin we on- en offline slim combineren door zelfstudie en colleges op afstand te doen en voor de dialoog op een daarvoor geschikte locatie bij elkaar komen. Je gaat steeds meer kijken j=hoe je de dingen het handigst en het best kunt doen. Zo kunnen we effectiever en efficiënter zijn, mede door overbodige traffic te voorkomen en gebouwen doelgerichter te gebruiken.

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Graag horen we uw gedachten, geef hier uw reactie.x
()
x