Selecteer een pagina

Het aantrekken van meer diversiteit op de werkvloer

door | jul 26, 2020 | Alle, Sessies, Mensen en leiderschap, Thema's, Wave 1, 8 juli | 0 Reacties

Bookmark (0)
ClosePlease login

Om mensen te laten wennen en de voordelen te laten zien van diversiteit binnen een organisatie is het belangrijk om dit eenvoudigweg te doen en niet te polariseren of te veel te overtuigen. Dat kan eerder averechts werken, waardoor het mogelijk zelfs meer schaadt dan baat. Laat zien in welke situaties het een positieve impact heeft. Trigger mensen door deze voorbeelden uit eigen of andere branche om na te denken over de voordelen van diversiteit.  

“Schrijf je propositie op de persoon die je aan wilt trekken”

Klopt het bedrijfsmodel wel met de personen die je wilt aantrekken? Past de propositie in de arbeidsmarkt op de persoon die je wilt benaderen? Sta je werkelijk open voor andere mensen en wordt dit ook naar buiten gebracht? Dit zijn vragen die je als organisatie jezelf moet afvragen. Ontdek wat de motivatie is achter een persoon waarom ze de uitdaging of het risico wel of niet willen aannemen. Hoe kun je hierop in spelen en deze personen helpen om een uitdaging of risico aan te gaan. Stimuleer mensen en geef ze net dat laatste zetje om er vol voor te gaan.

“Veel mensen hebben een voorbeeld nodig”

Soms hebben (toekomstige) medewerkers een voorbeeld nodig. Bij gender-diversiteit is het voor vrouwen vaak gemakkelijker om iets te doen wanneer er al andere vrouwen zijn op belangrijke posities in de organisatie. Wanneer er alleen mannen in de management-posities zitten kan dat ook afschrikwekkend werken.  Laat als organisatie je vrouwen niet alleen zichtbaar zijn voor de buitenwereld, maar laat ook binnen de organisatie zien, dat de organisatie trots is op wat zij doen en waar zij voor staan. Het feit dat vrouwen belangrijke rollen vervullen maakt hen tot voorbeelden en dat mag uitgestraald worden.

Van groot belang is om niet slechts ‘mechanisch’ naar bijvoorbeeld de verhouding tussen aantal mannen en vrouwen te kijken, maar om te laten zien, dat de organisatie zich bewust is dat het gaat om het combineren van verschillende kwaliteiten, waardoor problemen en vanuit verschillende invalshoeken en perspectieven worden aangepakt. Overigens recente onderzoeken laten zien dat vrouwen op veruit de meeste management en leidinggevende vaardigheden beter scoren! Slechts op het formuleren van strategie scoren mannen gemiddeld iets hoger. 

“Flexibiliteit in hoe je tot resultaat komt”

Het argument dat vrouwen meer in parttime zouden werken houdt ook geen stand om diversiteit te bevorderen in de organisatie: Hoe je resultaten realiseert en in welke tijd je dat doet, maakt niet uit zolang je dat resultaat maar levert en het goed doet. Het gaat om productiviteit en het eindresultaat. Deze flexibiliteit biedt mensen de ruimte om te werken op hun eigen manier en om privé en zakelijk naar eigen wijze invulling te geven. Het draait niet om de meeste uren maken, fulltime of parttime aan het werk zijn, maar het gaat om de kwaliteit en de hoeveelheid output van het werk wat je aflevert.

 

Reactie verzenden