Selecteer een pagina

Flexibiliteit, mentale weerbaarheid

door | jul 14, 2020 | Alle, Sessies, Mensen en leiderschap, Thema's, Wave 1, 3 juli | 0 Reacties

Bookmark (0)
ClosePlease login

Een organisatie kan niet flexibel zijn zonder dat de mensen binnen de organisatie flexibel zijn. Hierbij is de mentale weerbaarheid van mensen misschien nog wel belangrijker dan de flexibiliteit. De mentale weerbaarheid van mensen wordt namelijk op de proef gesteld op alle niveaus van een organisatie. De verschillen zijn erg groot. Sommige mensen zijn veel beter opgewassen tegen een onzekere situatie en de druk op het eigen functioneren dan anderen. In deze tijden blijkt dat juist die competenties belangrijk zijn.

“Uitwisselbaarheid van mensen om kwaliteiten volledig te benutten”

Binnen organisaties is er ook flexibiliteit van mensen in termen van uitwisselbaarheid. Vaak zijn de managementfuncties integendeel tot bedrijfsspecifieke functies redelijk uitwisselbaar.

Niet alleen de uitwisselbaarheid binnen organisaties zelf speelt een rol, maar ook tussen organisaties, sectoren of landen. Waar mensen in sommige sectoren opgeleid zijn voor zeer specifieke rollen, die vervallen kan hun kennis wellicht in een andere sector worden ingezet. Op deze manier kan je mensen op verschillende manier (duaal) inzetten en hun kwaliteiten beter benutten.

Neem bijvoorbeeld de IC-capaciteit van Nederland, in Nederland hebben wij geen escalatie niveau zo is gebleken. Zo waren we niet in staat de IC-capaciteit te leveren in de eerste Corona golf. Hoe gaan we de samenleving en de organisaties op andere manieren invullen, dat we de kwaliteit van mensen kunnen delen en hiermee ook een dergelijk escalatie-niveau aan kunnen?

“Laat jongeren zich op maatschappelijk vlak verbreden”

Zou een andere vorm van dienstplicht of maatschappelijke stage, maar dan op vrijwillige basis, een uitkomst zijn? Of een mogelijkheid voor het onderwijs om jongeren een variatie aan vaardigheden te leren? Waar jongeren een tussenjaar kunnen nemen om zich op maatschappelijk vlak te verbreden, om bijvoorbeeld opgeleid te worden tot verpleger. Na dit tussenjaar kunnen ze beginnen met welke baan dan ook, maar is het mogelijk om in tijden van noodzaak bij te springen. 

 

Reactie verzenden