Selecteer een pagina

Flexibel de toekomst in

door | jul 14, 2020 | Alle, Sessies, Thema's, Wave 1, Strategie, 3 juli | 0 Reacties

Bookmark(0)

No account yet? Register

Alle shockwaves, zoals de huidige crisis, hebben enorme impact op zowel de mensen als organisaties. Het blijft niet bij de cycli van vijf tot tien jaar, de cycli van de shockwaves worden steeds korter en des te meer is het belangrijker om hier goed in mee te gaan. Hoe bereid je organisatie en mensen hierop voor en hoe pas je je hierop aan?

“Opkomende landen hebben een grotere bereidheid om mee te bewegen”

Waar westerse landen liever een strategie uitschrijven voor de komende tien jaar, zijn ze in het buitenland meer ingesteld op deze shocks. Zo hebben ze in opkomende landen een grotere bereidheid om mee te bewegen en zijn ze meer gewend om flexibel te handelen. Ze weten dat de wereld om hen heen sneller verandert en zij zijn meer voorbereid om hierop in te spelen.

In bepaalde organisaties is het managementteam bijvoorbeeld zo ingericht dat de leden elke twee jaar van positie wisselen en hiermee de flexibiliteit generen om elkaars positie te kunnen overnemen wanneer nodig. De mensen worden hier niet meer geselecteerd op een bepaald specialisme, maar op de kunst om hun eigen weg binnen elke functie te vinden.

“Meer slack om weerbaar te kunnen handelen”

Momenteel zitten we in een model waar we geen enkele speling meer hebben en efficiëntie voorop staat. Er zijn hierdoor geen reserves in het systeem ingebouwd om snel en flexibel op het onverwachte te kunnen reageren.

Iemand opleiden en voorbereiden op het onverwachte om die vervolgens thuis te laten wachten op dat onverwachtse moment is natuurlijk erg kostbaar voor de samenleving. Maar mensen extra skills te laten verwerven voor onverwachtse tijden kan van groot belang zijn. Wees innovatief om een samenleving of organisatie op creatieve wijze zo meer “slack” te geven.

“Flexibilisering van de arbeidsmarkt”

In tijden van crisis, waarin de werkeloosheid toeneemt en veel bedrijven het niet overleven, zijn vaste arbeidscontracten niet meer vanzelfsprekend om de flexibiliteit van een organisatie te ondersteunen. Een organisatie kan zichzelf pas flexibel gaan organiseren wanneer de arbeidsmarkt flexibel mee kan bewegen. Niet alleen voor de organisaties is het van belang om met hybride arbeidscontracten met duale werkgevers te werken, maar ook voor de persoon zelf.

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Graag horen we uw gedachten, geef hier uw reactie.x
()
x