Selecteer een pagina

Marktontwikkelingen

door | jul 1, 2020 | Alle, Sessies, Business trends, Thema's, Wave 1, 24 juni | 0 Reacties

Bookmark(0)

No account yet? Register

Er zijn grote bewegingen. Zo zijn er door de omstandigheden 800.000 minder doorverwijzingen naar artsen. Daarentegen explodeert de vraag naar digitale technologie en energietransitie.

De huizenmarkt is één van de markten die opvallend hoog blijft. De markt is nog steeds overspannen en de prijzen blijven hoog. Aangezien we een groot woningtekort hebben is de vraag nog steeds hoog ten opzichte van het aanbod. Niet alleen de vraag naar woningen maar ook naar het interieur van woningen blijft tot dusver hoog of stijgt zelfs. In de afgelopen maanden zijn veel mensen gaan verbouwen of klussen om zo de lockdown periode nuttig te gebruiken.

De markt wordt in het algemeen natuurlijk wel in stand gehouden door subsidies. Zeker nu bedrijven door de subsidies op dit moment geen mensen mogen ontslaan. Wanneer er een einde komt aan deze regeling zal er wellicht een toename in werkloosheid plaats gaan vinden, kan het vertrouwen dalen en er minder geconsumeerd worden.

De combinatie dat reserves van organisaties opraken en dat er wellicht een ontslaggolf gaat volgen, zal in de komende maanden nog wel impact hebben. Dat zou zelfs consequenties voor de huizenmarkt kunnen hebben.

“De hoogste piek op de oliemarkt is bereikt”

De oliemarkt is meteen fors gedaald. Afgelopen periode hebben we niet tot amper gevlogen, autogereden. Nu er steeds meer fysieke deuren geopend worden zal het gebruik van deze transportmiddelen weer toenemen. Door de versnelling van digitalisering en thuiswerken zal het waarschijnlijk wel lang duren voor we weer op het oude gebruiksniveau terugkomen, als we dat niveau überhaupt ooit weer gaan aantikken.

“Misgelopen omzet zorgt wellicht voor inflatie”

Wat mensen steeds meer merken is dat prijzen omhooggaan, bijvoorbeeld in de horeca. Vermindering van het aantal klanten, de productie en inefficiency in de bedrijfsvoering en de supply chains drijven de prijzen op. Als dit soort prijsstijgingen structureel doorzet, zal dit inflatie in de hand werken.

Naast deze ontwikkelingen ligt nog steeds de tweede golf op de loer. In Nederland zijn we blij met de duidelijk daling van het aantal infecties, maar wereldwijd neemt het nog altijd toe. Waar het tijdens onze piek 80.000 infecties per dag waren is dit nu 130.000 infecties per dag. Dit geeft onrust. We zijn er nog niet vanaf. De markt verwacht dat een en ander te managen is, maar dat moet nog blijken.

Uiteindelijk staan we voor drie cruciale ontwikkelingen:

  • Het managen van de schuldenberg, met behoud van solidariteit, zonder het laten toenemen van de rente en met behoud van economische groei.
  • De energietransitie, waarbij we de huidige reductie ieder jaar moeten realiseren.
  • Déglobalisering, met het ontstaan van drie grote economische blokken.
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Graag horen we uw gedachten, geef hier uw reactie.x
()
x