Selecteer een pagina

Leiderschap ten tijde van een dergelijke crisis

door | jun 22, 2020 | Alle, Sessies, Mensen en leiderschap, Thema's, Wave 1, 5 juni | 0 Reacties

Bookmark(0)

No account yet? Register

Voor leiders kan de huidige situatie dwingen andere kwaliteiten aan te spreken dan gewoonlijk. Je wordt verleid in het hier en nu te acteren, bezig te zijn met de dag van vandaag, maar je moet je ook focussen op de toekomst.

De uitdaging ligt dan ook in het goed managen en verdelen van je aandacht tussen crisis en toekomst. Het is daarbij belangrijk de focus te leggen op het orkestreren van de verandering en hoe de teams hierbij samenwerken. Maak gebruik van de kracht van het netwerk binnen jouw organisatie.

“Zorgvuldig orkestreren levert het mooiste resultaat”

Het op afstand aansturen is een behoorlijke uitdaging. Leiders hebben over het algemeen al de slag gemaakt van het controleren op activiteiten naar het sturen op output, nu verschuift dat zich nog meer naar de rol als coach die ervoor zorgt dat processen blijven lopen ook wanneer mensen elkaar niet fysiek zien.

Het is hierbij belangrijk dat je als leider je werknemers vertrouwt en hen de ruimte geeft om te doen waar ze goed in zijn. Geef werknemers, daar waar zij goed in zijn, de ruimte om hun eigen pad te nemen en zo het bedrijf te ondersteunen en klaar te stomen voor de toekomst.

Ben transparant in het delen van informatie door continue communicatie zodat de werknemers ook jou als leider volledig vertrouwen.

“Menselijke maat en verbinding”

Het virtueel werken kan een zekere afstand met zich meebrengen tussen leider en werknemers. Daarom is het belangrijker dan ooit om menselijkheid in de organisatie te ontwikkelen. Denk als leider met je hart en zorg ervoor dat je de menselijke verbinding en het contact behoudt. De corona crisis lijkt ’slechts’ een begin van vele uitdagingen die nog plaats gaan vinden. Dit vraagt om verbindend leiderschap.

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Graag horen we uw gedachten, geef hier uw reactie.x
()
x