Selecteer een pagina

De kracht van het netwerk, binnen een organisatie

door | jun 22, 2020 | Alle, Sessies, Thema's, Wave 1, Strategie, 5 juni | 0 Reacties

Bookmark(0)

No account yet? Register

De kracht van het netwerk kennen we al van de samenwerking tussen organisaties. Organisaties zijn daarin steeds meer een hub in het netwerk waarbij ze waarde uitwisselen met andere hubs. Zo ontstaat een meer organische, flexibele en redundante wijze van samenwerken, wat leidt tot hoger en duurzamer resultaat.

Bij grotere organisaties zie je het principe van het netwerk ook steeds meer binnen de organisatie gaan werken. De stap naar zelfsturende teams hebben veel organisaties gemaakt. Voor productie of change op deeloplossingen werkt dit ook steeds beter. Een grotere uitdaging is het voor veel organisaties om met zelfsturende teams tot structurele change te komen, omdat dit nu juist zo hard nodig is.

Wat we nu zien gebeuren wanneer mensen niet 1:1 aangestuurd worden, is dat mensen steeds meer een eigen plaats in hun netwerk creëren. Zowel grote als kleine organisatie beginnen meer en meer te bestaan uit meerdere kleine kringen die elkaar stimuleren en samen een groter geheel vormen.

“Werknemers in een netwerk bedenken zelf wat ze moeten doen en gaan dat doen”

Binnen het netwerk neemt men verantwoordelijkheid voor de eigen taken. Hierdoor weten mensen ook echt wat ze moeten doen, wat ze kunnen bijdragen en wat ze van anderen kunnen verwachten. De mensen stimuleren elkaar en nemen eigen verantwoordelijkheid binnen deze groepen. Een leider moet dit vooral niet in de weg staan. Vertrouw als leider op de kwaliteiten en het kunnen van collega’s en neem hierin juist de taak om je team te orkestreren.

Hoewel deze shift naar eigen verantwoordelijkheid en minder aansturing niet direct corona gerelateerd hoeft te zijn, zorgt corona wel voor de versnelling en groei van dit soort verschuivingen. 

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Graag horen we uw gedachten, geef hier uw reactie.x
()
x