Selecteer een pagina

Een bredere rol voor de CFO

door | jun 18, 2020 | Alle, Sessies, Thema's, Financiën, Wave 1, 10 juni | 0 Reacties

Bookmark(0)

No account yet? Register

Al voor de crisis was er een verandering gaande in de rol van de CFO. Waar de focus eerst op de cijfers lag, ligt deze nu ook op het grotere plaatje van de organisatie in samenwerking met de CEO en het directieteam. Niet alleen kan de CFO toegevoegde waarde leveren door het grotere plaatje te onderbouwen met cijfers, maar ook waarde toevoegen voor de klant, door bijvoorbeeld dezelfde taal te spreken.

“De rol van de CFO wordt steeds breder en meer divers”

De rol van de CFO is een stuk breder geworden in de huidige situatie en hiermee is het takenpakket uitgebreider geworden. Allereerst is er het managen van het werkkapitaal. Zeker in Corona tijd zitten hier grote verschuivingen in. Het is een uitdaging om continu snel te schakelen, het werkkapitaal uit te lijnen en op orde te hebben om verrassingen te voorkomen. Daarnaast is de CFO bezig met belangrijke beslissingen over de (middel) lange termijn asset-optimalisatie. Een ander punt is dat door Corona behoorlijk wat bedrijven zichzelf tegen het licht hebben moeten houden: er moet meer vet op de botten en de organisatie moet ook een ‘lean fighting machine’ blijven. Aan de CFO is de taak om dit te kwantificeren zodat de organisatie in de toekomst beter voorbereid kan zijn. En niet onbelangrijk het herbezien van het businessmodel en de verdere groei. Hoe moet je gaan groeien en hoe ziet dat er vanuit financieel perspectief uit.

“De diversiteit en communicatie zijn essentieel voor het netwerk van de CFO”

Het is belangrijk voor de CFO om intern een eigen netwerk op te bouwen om zo aan de informatie te komen die je nodig hebt. Zorg dat je verschillende meningen hoort. Breed sonderen en samenwerken met mensen boven, onder en naast je, om zo verschillende ideeën te krijgen en die te combineren. Dat levert een volwaardiger beeld op. Goede communicatie is in deze samenwerking essentieel om de creativiteit, de flexibiliteit en de diversiteit in een team goed te managen en te waarborgen.

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Graag horen we uw gedachten, geef hier uw reactie.x
()
x