Selecteer een pagina

Alignment van maatschappij en cultuur

door | jun 8, 2020 | Alle, Sessies, Thema's, Wave 1, Common Ground, 28 mei | 0 Reacties

Bookmark(0)

No account yet? Register

Het genoemde verschil tussen het Rijnlandmodel en het Angelsaksisch model zorgt voor een maatschappelijke culturele shift. Het Rijnlandmodel staat typisch voor overlegcultuur, voor solidariteit, voor oog voor het belang van werknemers naast financieel resultaat. Het Angelsaksisch model staat hier ‘lijnrecht’ tegenover. Geld lijkt hier soms de enige maatstaf te zijn, de aandeelhouder is de baas en processen worden gemanaged op effectiviteit en efficiency.

In de maatschappelijke shift zien we, dat organisaties en sectoren nu de randen van het Rijnlandmodel opzoeken en neigen richting het Angelsaksische model te gaan. Bij veel organisaties en sectoren zie je creatieve destructie vrijkomen.

“We kunnen stappen maken, maar pas als we echt anders durven te denken”

Bedrijven, organisaties of hele sectoren laten klappen en ervan uitgaan dat de mensen en het geld toch wel gerecycled worden. Dit is eigenlijk niet in lijn met de Nederlandse cultuur, waardoor er ook verschillende reacties op deze shift komen. Het gaat nu op korte termijn gepaard met meer wet en regelgeving. Op midden/lange termijn zal dit echter toch tot barsten in de samenhang leiden. De bron voor verandering en verbetering zal moeten liggen in perspectief, inspiratie en initiatief, niet in regels, daar maak je mensen alleen maar kinderachtig mee.

Problemen lossen we enkel op door de verantwoordelijkheid bij de maatschappelijke betrokken deelnemers zelf te leggen en hen goed te informeren zodat deze deelnemers hier op een positieve manier mee kunnen omgaan.

“Continue ontwikkeling van de mens”

Geef iedereen hierin, elk mens de mogelijkheid om zichzelf te blijven ontwikkelen. Stimuleer mensen, om zichzelf continu te ontwikkelen en creëer hiermee de juiste combinatie tussen een economisch en een menselijk gericht model.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Graag horen we uw gedachten, geef hier uw reactie.x
()
x