Selecteer een pagina

Leiderschap van de verandering

door | jun 6, 2020 | Alle, Sessies, Mensen en leiderschap, Thema's, Wave 1, 19 en 20 mei | 0 Reacties

Bookmark(0)

No account yet? Register

Voor leiders kan het ingewikkeld zijn om de controle los te laten en te vertrouwen. Het is minder makkelijk om iedereen en alles te overzien en te weten wat er gaande is. Waar de leiders in het begin druk bezig waren met brandjes blussen krijgen ze nu steeds meer de rust voor reflectie en tijd om strategisch na te denken. Als leider ben je aan de ene kant bezig met de toekomst en de strategie van je bedrijf en aan de andere kant de steun voor je medewerkers. Het is van belang dat de leider de medewerkers stimuleert en inspireert. Ondersteun je medewerkers waar nodig en breng de structuur aan die ze nodig hebben.

“De echte leider heeft oog en hart voor het geluksgevoel van de medewerkers”

Nu de crises zo lang duurt, wordt een essentiële vraag hoe je de energie behoudt. Als leider is het essentieel om te denken, te zien en te kijken met je hart. Hoe breng en houdt je mensen bij elkaar, zeker in het geval van eenzame of alleenstaande personen. Houd als leider rekening met de negatieve gevolgen van digitalisering op het menselijk contact. Zo is het voor docenten zeer frustrerend om les te geven aan zwarte vakjes op een scherm in plaats van aan scholieren. Of neem artsen die erachter komen dat fysiek contact en lichamelijk onderzoek vaak vervangbaar blijken. Dat doet veel met mensen.

“Ga op zoek naar waar mensen echt energie van krijgen”

Terug naar het oude wil men niet en het nieuwe is het ook niet. Het is de uitdaging voor leiders om de organisatie en de mensen opnieuw te laten uitvinden waar ze nou echt energie van krijgen. Wat willen we bereiken en op welke manier? Dat wordt leidend om onderwijs, medische hulp en werk in allerhande andere sectoren opnieuw in te richten. Ga maar na wanneer je zelf wel en niet met energie de werkdag afsluit. Durf jezelf de vraag te stellen waarom we de dingen zouden doen zoals we nu doen. Is het overgaan van fysiek klassikaal leren naar online klassikaal leren wel een slimme oplossing of kan je wellicht veel beter naar online zelfstudie gaan en de ontmoeting puur gebruiken voor de dialoog en samenwerking.

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Graag horen we uw gedachten, geef hier uw reactie.x
()
x