Selecteer een pagina

De situatie van gisteren is echt verleden tijd

door | jun 6, 2020 | Alle, Sessies, Business trends, Thema's, Wave 1, 19 en 20 mei | 0 Reacties

Bookmark(0)

No account yet? Register

De crisis duurt inmiddels zo lang, dat de crisis over aan het gaan in een soort nieuwe reguliere operatie, die anders is dan voorheen. Er ontstaat een nieuwe manier van leven.

In sommige organisaties bestaan de crisisteams nog, maar in veel gevallen worden ze zo snel mogelijk afgebouwd en moet de reguliere structuur het overnemen. Dit vergt agility van het team. Het moet ‘standaard’ worden, dat organisaties continue zien wat er gebeurt, daarover nadenken en snel reageren. Bij het oppakken zijn elementen essentieel als flexibiliteit, innovatiekracht en zeer goede communicatie. Hiermee kan de organisatie snel reageren op veranderingen of maatregelen van de overheid.

De nieuwe situatie vergt een andere kijk op traditionele onderwerpen. Zo maakt de versnelde digitalisering nieuwe inrichting van processen en werkwijzen mogelijk. Daar moet je nu op doorpakken om je businessmodel gezond te maken voor de toekomst.

“Het echte crisismoment lijkt voorbij, we moeten nu op creatieve wijze snel inspelen op veranderingen”

Het is hierbij belangrijk om terug te gaan naar de core purpose van de organisatie. Waarom is de organisatie er en hoe gaat de organisatie dat bereiken? Teruggaan naar de basisprincipes van de organisatie en deze in de context van de dag van vandaag zetten.

“Men wil vaak niet meer geheel terug naar hoe het was”

Veranderingen vinden niet alleen plaats in de organisatie van een bedrijf maar ook in de manier van werken. Gaan we in de toekomst nog wel terug naar vijf dagen op kantoor werken of wordt het volledig vanuit huis werken of een deel op kantoor en een deel thuis? Zowel op het werk als thuis hebben voor- en nadelen. Het beeld is wel dat mensen over het algemeen niet meer volledig terug willen naar de ‘oude’ situatie.

“Het nieuwe werken wordt een hybride model”

Het werken vanuit huis kan tijd besparen en geeft nieuwe mogelijkheden en flexibiliteit om werk en privé te combineren. Tegelijkertijd is het sociaal contact op de werkvloer essentieel, bijvoorbeeld om makkelijk afspraken te maken en vooral om relaties op te bouwen.

Uiteindelijk zal er een nieuw evenwicht ontstaan. Om dit goed werkend te krijgen is het belangrijk dit in overleg met medewerkers vorm te geven, expliciete keuzes te maken en deze door te voeren en te communiceren. Dit moet leiden tot de best werkende en ‘toekomst vaste’ modellen voor de organisatie en de medewerkers in de nieuwe context.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Graag horen we uw gedachten, geef hier uw reactie.x
()
x