Selecteer een pagina

Maatwerk voor vitaliteit & welzijn

door | jun 2, 2020 | Alle, Sessies, Mensen en leiderschap, Thema's, Wave 1, 14 mei | 0 Reacties

Bookmark(0)

No account yet? Register

Het verzekeren van het welzijn van medewerkers is maatwerk. Persoonlijke aandacht is zeker van belang, maar die behoefte verschilt per persoon. Sommigen vonden de menselijke belangstelling in het begin wel fijn, maar zeggen nu ‘stop maar even met vragen’. Zo wil de één zo snel mogelijk naar kantoor komen en heeft de ander nog angst om de maatschappij weer in te stappen.

“Als je de kooi openzet, vliegt de vogel niet meteen naar buiten. Afhankelijk van de vogel moet je hem eruit lokken of gewoon tijd geven totdat hij vanzelf gaat vliegen.”

Het woord thuiswerken heeft een andere invulling gekregen door Corona. Eerder was het (terecht of onterecht) een dag om thuis rustig dingen te kunnen afhandelen die je zakelijk en ook privé nog moest doen. Nu is het de volledige functie die je vanuit huis doet. Zo noemt menig HR-expert het nu ook liever ‘vanuit huis werken’, omdat men wel volledig aan het werk is, maar dan vanuit huis. Stress, verzuim en eenzaamheid zijn factoren, die nu opeens een grote rol kunnen spelen voor de mensen die vanuit huis werken. Leiders kunnen proberen dit zo veel mogelijk te voorkomen door te meten wat de individuele behoefte is. Dit kan aan de hand van een ‘mood monitor’, waarbij medewerkers elke week 3 vragen krijgen, zodat in de organisatie bekend blijft hoe we er met zijn allen voorstaan.

Door goed te luisteren naar medewerkers en samen met hen naar creatieve oplossingen te kijken vinden de bedrijven de vele verschillende oplossingen.

Zo valt te denken aan de mogelijkheid dat mensen, vooral met een gezin, 2 uur per dag aan zichzelf en hun naasten kunnen besteden, dat regelmatig vakantiedagen worden opgenomen voor rust, aan het ombouwen van kantoor om mensen in kritische situaties wel naar kantoor te kunnen laten komen of aan het aanbieden van coaching voor wie dat nodig heeft.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Graag horen we uw gedachten, geef hier uw reactie.x
()
x