Selecteer een pagina

Koers pakken als leider

door | jun 2, 2020 | Alle, Sessies, Thema's, Wave 1, Strategie, 15 en 27 mei | 0 Reacties

Bookmark(0)

Als leider draait alles om het vinden van de juiste balans. Moeilijke tijden leggen een vergrootglas op vaardigheden en belichten andere aspecten en eigenschappen van een leider. Je moet de juiste besluiten nemen voor de organisatie en er tegelijkertijd zijn voor de medewerkers. Je moet je kwetsbaar te durven opstellen en tegelijkertijd de rots in de branding zijn. Je bent in de command en control stand met de daily business bezig en moet tegelijkertijd creatief naar de toekomst kijken. Telkens weer is het zoeken naar de balans bij de situatie die zich op dat moment voordoet.

“Kwetsbaar opstellen en tegelijkertijd de rots in de branding zijn”

Geef jezelf als leider de ruimte om te reflecteren en creatief om te gaan met de uitdagingen die op korte-termijn op je pad komen. Als leider heb je de rol om mensen te inspireren, te motiveren en te helpen om flexibel om te kunnen gaan met veranderingen van de organisatie. Het is belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven, wees transparant en communiceer over de situatie om de onzekerheid met betrekking tot de verandering zo goed mogelijk weg te nemen. Wederzijds vertrouwen hebben en uitspreken is randvoorwaarde om voortgang te maken op de inhoud, om snelle beslissingen te kunnen nemen en veranderingen door te voeren.

“Positiviteit moet doorslaggevend zijn”

In deze situatie wordt er om sterk leiderschap en betrokkenheid gevraagd. Mensen hebben positiviteit en verbinding nodig. Als leider moet je deze energie uitstralen en luisteren naar je werknemers om ze mee te krijgen en te motiveren en verbinding te krijgen. De goede leider weet zichzelf ook te omringen met mensen die energie en positiviteit uitstralen – dat kan essentieel zijn voor de toekomst van het bedrijf. Er zijn natuurlijk altijd veel problemen en dingen die niet kunnen, maar leg de nadruk op  de positieve zaken en op wat wèl kan. d te komen.

“Storytelling werkt motiverend”

Bereid je werknemers voor op de toekomst van het bedrijf. Betrek hen in de plannen en ideeën voor de organisatie om hen in beweging te krijgen, te stimuleren en te motiveren. Storytelling werkt openheid, vertrouwen en verbondenheid in de hand en helpt om het goede verhaal te vinden, te vertellen en te delen.

“Durf als leider door te pakken in lastige situaties”

Moeilijke beslissingen vragen extra aandacht voor de menselijke kant. Neem mensen mee in de situatie, leg het probleem goed uit, licht de maatregelen toe en wees helder over de te verwachten gevolgen, om zo samen het gezamenlijk belang te blijven zien.

De crisis kan voor structurele veranderingen zorgen. Hierdoor krijgen bedrijven te maken met een andere invulling van hun huidige diensten of producten en hiermee een andere insteek van de organisatie. Het kan zijn dat de organisatie een andere weg moet inslaan omdat het hoofdproduct of dienst in een klap wegvalt. Mogelijk kan een deel van de organisatie niet meer mee. Het kan dan ook noodzakelijk zijn om onderdelen van je bedrijf te verkleinen of af te stoten. Om als leider de juiste beslissing te maken, moet je soms ook afscheid kunnen nemen van onderdelen binnen je organisatie.

“Fit for the future”

De uitdaging is momenteel erg groot, maar de uitdagingen halen ook het beste in mensen naar boven op het gebied van creativiteit en nieuwe oplossingen. Blijf menselijk en blijf je werknemers inspireren en uitdagen om te werken aan een betere toekomst. Hopelijk kunnen we dit snel weer versterken met fysiek bijeenkomen en het ‘ouderwetse gesprek’.

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Graag horen we uw gedachten, geef hier uw reactie.x