Selecteer een pagina

Besparen op kosten en in het bijzonder personeels-kosten

door | jun 2, 2020 | Alle, Sessies, Thema's, Financiën, Wave 1, 13 mei | 0 Reacties

Bookmark(0)

No account yet? Register

In de huidige situatie is het van belang scherp te zijn wat de consequenties op het businessmodel zijn en wat nu het plan is voor de komende maanden. De invloed op dalende inkomsten is vaak beperkt en de meeste kosten lopen veelal door. Er zijn immers weinig inkomsten- of kostenposten waar je als organisatie direct invloed op hebt en die een significant effect hebben op de cashflow van de organisatie.

Het is altijd zoeken naar dat deel van de kosten waar de organisatie wel invloed op heeft. Personeelskosten is een van deze en meestal de grootste kostenpost.

Er zijn meerdere manieren waarop bedrijven personeelskosten weten te beperken. Te denken valt aan de vakantiedagen. Veel personeelsleden nemen geen vakantie op in deze periode, nu ze toch al thuis zijn en niet weg kunnen. Maatregelen kunnen in dit geval zijn het laten staan van al geplande vakanties en het laten opnemen van nieuwe vakantie. Sowieso zou je kunnen vragen om minimaal de opbouw aan dagen in deze zelfde periode op te nemen. Vakantie opnemen kan voor een vakantieperiode zijn maar ook door tijdelijk 4 in plaats van 5 dagen in de week te werken. Je moet mensen helpen om deze mogelijkheden te zien. Dit helpt om in deze vaak belastende tijd burn-out situaties te voorkomen en het voorkomt dat wanneer de business terug is, de medewerkers weg zijn.

“Het zit niet in onze aard om te vragen of iedereen meedoet met het dragen van de lasten”

Een andere mogelijkheid om personeelskosten te beperken is natuurlijk het niet verlengen van tijdelijke contracten en eventueel het ontslag van mensen. Een alternatief kan nog zijn dat het personeel collectief een deel van het salaris inlevert. Als zij daarmee ontslag van zichzelf dan wel collega’s kunnen voorkomen zijn zij daar wellicht toe bereid. Neem medewerkers hierin mee en vraag ze om mee te denken. Dit creëert draagvlak. Neem onrust door onwetendheid weg door duidelijk over maatregelen te communiceren. De manier waarop de maatregelen gecommuniceerd worden heeft vaak enorme impact op de reactie en de bereidheid van medewerkers om bij te dragen aan de oplossing.

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Graag horen we uw gedachten, geef hier uw reactie.x
()
x