Selecteer een pagina

Economie en organisatie ‘na’ COVID-19

door | mei 12, 2020 | Alle, Sessies, Business trends, Thema's, Wave 1, Common Ground, 7 - 17 april | 0 Reacties

Bookmark(0)

No account yet? Register

De toekomst na Corona is nog zeer onzeker. Zullen we toch snel terugvallen terug in oude gewoontes?  Verwacht wordt, dat mensen en hiermee ook bedrijven zich bewust zijn geworden van de snelheid waarmee risico’s zich voordoen en zij zullen zich hier meer op voorbereiden. In de toekomst zullen bedrijven zich ook voorbereiden op een pandemie-uitbraak, door deze mogelijke situatie ook op te nemen in de scenario planning van de toekomst. Dat een pandemie uitbraak kan opduiken met een enorme snelheid zal in ons collectieve geheugen blijven bestaan.

Tegelijkertijd is de verleiding sterk om zo snel mogelijk terug te gaan naar het oude bekende. Zeker zodra er een vaccin voor COVID-19 zal zijn is het makkelijk om in oude patronen terug te vallen.  De uitdaging voor bedrijven zal zijn om actief vernieuwing te blijven zoeken. Zorgen, dat we weerbaarder en sneller in staat zullen zijn om veranderingen te herkennen en erop in te spelen, nu en in de toekomst.

“Amerika en China staan klaar om Europese bedrijven over te nemen”

De corona crisis zal ook op wereldniveau verdere veranderingen teweegbrengen. Naast de grote transities, die worden verwacht op het gebied van digitalisering en gezondheidszorg, gaat het “polariseren van kapitaal’ sterker spelen, waar China en Amerika extreem dominant worden. Zo is er sprake van een nieuwe realiteit waarbij een “ieder voor zich” gaat gelden op continenten niveau. China en Amerika staan klaar om Europese bedrijven over te nemen, dan wel om grootaandeelhouder te worden.

“Europa heeft een voortrekkersrol op moraliteit”

Europa kan zich mogelijk onderscheiden door de ‘moraliteit van het zakendoen’ te benadrukken   Europa kan zich met business ethics onderscheiden van Amerika, waar het om dollars draait en van China, waar men draait op kopiëren en waar privacy aan de laars wordt gelapt. Om Europa te beschermen tegen het grote kapitaal van Amerika en China moeten we complementaire samenwerkingsverbanden aangaan. Europa heeft op lange termijn veel potentie. Samenwerking zorgt voor minder risico’s, zal voor versnelling zorgen en minder kosten met zich meebrengen. Wanneer bedrijven en landen samenwerken creëren zij een slagkracht waar zowel China als Amerika niet tegenop kunnen. Als overheid is het essentieel om bedrijven te beschermen middels convenanten en patenten tegen internationale concurrentie.

“Het MKB is de motor van onze economie”

Het MKB-bedrijfsleven speelt een cruciale rol in de concurrentiepositie, onze economie draait voor 90% op het MKB-bedrijfsleven. Om deze sector te beschermen en te helpen in haar daadkracht is een sterkere overheidsparticipatie of beschermingsconstructie nodig.

Het MKB zijn bedrijven waar het effect van werkgelegenheid zit en die vaak een gezonde cashflow en solvabiliteit hebben. Ze zijn flexibel en onafhankelijk en daarmee goed in staat om complementair samen te kunnen werken tegen de internationale concurrentie. Deze complementaire samenwerking creëert ‘the power of the network’, hierin vormen meerdere Europese partijen zich tot ketens. In deze tijd is het erg belangrijk om ketens, onafhankelijk van Azië, te ontwikkelen ter versterking van de Europese concurrentiepositie.

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Graag horen we uw gedachten, geef hier uw reactie.x
()
x