Selecteer een pagina

Economie en organisatie gedurende COVID-19

door | mei 12, 2020 | Alle, Sessies, Thema's, Wave 1, Common Ground, 7 en 8 mei | 0 Reacties

Bookmark (0)
ClosePlease login

In de coronatijd kunnen vele veranderingen plaatsvinden in de huidige economie of de organisatie. Als eerste kan de coronacrisis een verschuiving van de taken, sectoren en georganiseerde activiteiten tussen privaat en publiek veroorzaken. Het is misschien geen structurele depressie waar we in terecht zijn gekomen maar sommige segmenten liggen volledig plat op het moment, bijvoorbeeld de evenementen of congressen.

“Geen depressie maar terug naar 2016”

Ten tweede werkt het huidige businessmodel van een organisatie nog wel zoals het zou moeten werken? Kritisch kijken naar een businessmodel en besluiten nemen over welke veranderingen plaats moeten vinden is een zorgvuldig proces. Echter in een periode van Cash is King, brengen langdurige processen het bedrijf in een lastige positie. Veel bedrijven en segmenten ervaren veel tijdsdruk omdat zij niet genoeg hebben aan de tegemoetkoming van de overheid in de drie maanden regeling.

Mocht een bedrijf wel kunnen functioneren in de crisis. Wat gaat dan de invulling van “het nieuwe” (internationale) kantoor zijn? Veel kantoorpanden zijn niet ingericht op de anderhalve meter regeling. Een goede balans en verdeling tussen digitaal en fysiek is essentieel om de productiviteit en efficiency van een bedrijf te behouden. Voor internationale bedrijven wordt het een grote uitdaging om één centraal beleid te voeren. In de corona tijd zijn er grote verschillen ontstaan in het gevoerde beleid tussen landen. De individuele landen hebben bijna alle hun eigen maatregelen genomen, en er zijn niet alleen grote verschillen in de genomen maatregelen maar ook in de mentaliteit en gekozen perspectief.

“Het internationaal zaken doen is nu voorbij, het is nu per land”

Om in te kunnen spelen is het essentieel geworden om in meer verschillende scenario’s te denken en deze uit te werken. Vooruitkijken en nadenken over de lange termijn, en breed diverse scenario’s doorrekenen, waarbij sommige scenario’s af vallen en oer weer nieuwe ontstaan.

 

Reactie verzenden