Selecteer een pagina

Zal er voldoende ‘Common Ground’ zijn?

door | mei 5, 2020 | Alle, Sessies, Thema's, Wave 1, Common Ground, 29 april - 1 mei | 0 Reacties

Bookmark(0)

No account yet? Register

“De impact kan nog wel eens groot worden”

Ieder is druk bezig met de eigen omgeving. De aandacht gaat nu uit naar zorg voor gezondheid en kortetermijn-maatregelen voor organisaties. Maar inmiddels komt de vraag op of hier niet een veel langere en diepere financiële crisis achteraankomt. De macro economische getallen zien er niet goed uit. Vaak is de worst case al de baseline geworden. Sommige problemen komen ook nog eens met een vertraging. Ketens lopen vast door hobbels in de supplychain. Er zijn nog zoveel vragen. Wat is de impact van de 1,5 meter economie, hoe diep is deze golf en komt er een tweede? Wat zal het betekenen voor de accountantverklaringen ten aanzien van de continuïteit van organisaties? Hoe gaan we de beoordeling van kredietwaardigheid doen? En hoe komt dan de samenhang der dingen eruit te zien. Zijn we dan nog steeds zo solidair?

“Zal er voldoende ‘Common Ground’ zijn?”

Wat wordt de Common Ground die de samenleving bij elkaar houdt?

Nu is het aantal slachtoffers van COVID-19 wel heel aanzienlijk, maar betreft het gelukkig toch nog een heel klein gedeelte van de totale bevolking. De economische ontwrichting die door de Lock-downs is ontstaan raakt een veel groter gedeelte van onze bevolking. De verschillen tussen ‘Have’s’ en ‘Have-not’s’ dreigen opnieuw groter te worden. We dreigen daarmee als samenleving uit balans te raken.

Daarbij leeft de vraag of we een snel herstel te zien zullen krijgen met slechts een enkele V-curve, of wordt het toch tenminste een W-curve en wie weet nog erger? Het zal stellig een reset zijn, die in alle gevallen veel pijn gaat doen

Hoe houden bedrijven en organisaties hun ‘License to Operate’? Waar staan we straks voor? Dat moet duidelijk gedefinieerd worden voor de financiële crisis toeslaat.

Er zal naar verwachting een groot maatschappelijk vraagstuk ontstaan, dat niet alleen economisch en financieel enorme vragen en uitdagingen gaat oproepen, maar ook indringende sociale en ethische vragen zal stellen. Dit gaat een brede aanpak vragen, vanuit meerdere, heel verschillende disciplines. En het zal zeker over landsgrenzen heengaan en daarbij alle verschillende generaties betreffen.

Wanneer elk bedrijf of elke organisatie voor zichzelf kiest, wanneer elk land voor zich kiest, wanneer de huidige werkende generatie slechts voor zich kiest, zal de kloof tussen ‘winnaars’ en ‘verliezers’ op korte termijn en in de toekomst steeds problematischer worden.

Samenwerking over organisaties en landen heen en solidariteit over generaties zal nodig zijn om op zoek te gaan naar het vinden van nieuwe synergie tussen de verschillende onderdelen van de maatschappij, of dit nu gaat om zorg en welzijn, of om techniek, economie en (inter)-nationale samenwerking. We zullen over organisatie en landsgrenzen heen moeten kijken.

Hierbij zal ook de synergie van de verschillende generaties moeten worden beproefd. Nieuwe generaties hebben de energie en hebben vaak meer focus op spiritualiteit en zijn minder eenzijdig gericht op het materialisme. Hiermee zijn juist deze nieuwe generaties belangrijk voor verandering en herstel, maar tegelijkertijd is de ervaring, dat de slagkracht en de weerbaarheid van deze groep nog beperkt is: de oplossingen kunnen niet simpelweg op de jongste schouders worden geladen.

Zonder bewuste bijsturing kunnen we in een situatie komen met te weinig extreme winnaars en met een teveel aan grote verliezers. Vragen over het vergroten van onze solidariteit in brede zin komen hierdoor in een nieuw licht te staan. Wanneer grote groepen het eigen huis niet meer kunnen betalen, zullen oplossingen gezocht moeten worden. De vruchten van de globalisering zullen beter verdeeld moeten worden. Naast ons hoofd en onze onderbuik zullen we ook ons hart moeten laten spreken. De in meerdere landen nu opkomende gedachten over basisinkomen getuigen van dit besef.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Graag horen we uw gedachten, geef hier uw reactie.x
()
x