Selecteer een pagina
Bookmark(0)

No account yet? Register

Thuis werken neemt een enorme vlucht. Technisch gezien loopt het relatief soepel. Men pakt de bal op, zoekt oplossingen met collega’s en klanten, is extra creatief en processen versnellen. Dat gedrag moeten we een podium geven. Dan komen we er sterker uit.

De grote uitdaging is het invullen of zelfs versterken van het sociale, persoonlijke contact dat men eerst had bij een gesprek bij het koffiezetapparaat en management by walking around. 

“Management by zooming around”

Beknopte en goed gemanagede online meetings vormen de basis. Een persoonlijk rondje aan het begin van de meeting vergroot de betrokkenheid en de dialoog in de verdere meeting en eventuele bila’s na afloop. Men heeft de behoefte om persoonlijke verhalen te delen. De focus moet meer op de relatie dan op de efficiency liggen.

Een vast ritme werkt. Men houdt vaak een plenaire dag-start met het team in ongeveer 30 minuten. Hierin bespreekt het team de planning en stelt korte termijn doelen. Aan het eind van de dag houdt men vaak een dag-afsluiting. Met een klein team in ongeveer 15 minuten bespreekt men de resultaten. Daarnaast heeft iedere ‘direct report’ minimaal 15 minuten per dag 1:1 liefde en aandacht nodig. Veel bedrijven sluiten de week af met een online borrel.

Online calls kosten heel veel tijd en energie en zijn eigenlijk ondersteunend aan het primaire werk. Uitdaging is dan ook de meetings energiek en beknopt te houden.

Voortzetten van opleiding en begeleiding is iets om niet te vergeten. Trainingen gingen al meer en meer naar online, dat is nu in een versnelling gekomen. Het is een goede manier om vrijgevallen tijd toch te gebruiken. Het vervult de wens van mensen om zich te blijven ontwikkelen.

Thuis werken in combinatie met een gezin is wel een extra last. We moeten zuinig zijn op de mensen. De optelsom kan je soms niet meer van mensen verwachten. Je moet er dan ook scherp op zijn dat mensen niet overbelast raken of zelfs in een burn-out situatie terecht komen. Er zijn organisaties die medewerkers extra hulp bieden en dat betalen. Er zijn ook bedrijven die mensen aanbieden een aantal uren minder te werken om aandacht te kunnen besteden aan het leven thuis en eventueel het verlenen van mantelzorg. Als bijkomend voordeel ziet men wel dat je als gezin weer wat meer bij elkaar is en bijvoorbeeld ’s avonds weer samen kan eten. Het zou mooi zijn als dat in de toekomst wel blijft.

Al met al doen we het niet slecht in Nederland. We hebben wellicht geluk met onze open en directe cultuur, die zich relatief makkelijk online laat overbrengen.

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Graag horen we uw gedachten, geef hier uw reactie.x
()
x