Selecteer een pagina

Interview Vitaliteit op de Werkvloer

door | jan 12, 2022 | Specials | 0 Reacties

Bookmark(0)

Bedrijven worden vandaag de dag continu op de proef gesteld. Verandering is de enige constante, concurrentie zie je niet meer aankomen, innovatie is essentieel, optimale service en snelheid zijn onmisbaar. Organisaties moeten mee veranderen anders missen ze de boot. Dit vraagt veel van medewerkers. Gezonde medewerkers zijn in staat het verschil te maken. Fysieke en mentale vitaliteit zou daarom een onlosmakelijk geheel van de strategie van iedere organisatie moeten zijn.

Tijdens deze Future Talks call bespreken wij het thema Vitaliteit op de Werkvloer met sprekers Cees Endhoven (HR Director Hogeschool van Amsterdam), Peter Essens (Director Centre of Expertise HRM & Organizational Behavior, University of Groningen) en Stijn Crombé (Executive Managing Director at ARAMARK BELUX).

1. Introductie
Vitaliteit is een ruim begrip, met aan de ene kant bedrijfscultuur, purpose en management met persoonlijke aandacht en waardering binnen de organisatie. Aan de andere kant is het ook gezonde voeding, maar ook mentale gezondheid, flexibiliteit en wendbaarheid. Fysiek, mentaal en spiritueel, maar ook hoe je dagelijkse leven eruitziet, zoals je slaapritme en voldoende beweging. Aan het begin van de call werd de groep gevraagd wat zij onder Vitaliteit schaarden naar aanleiding van een WordCloud.

2. Meetbaarheid
Een belangrijk onderdeel van vitaliteit is hoe dit meetbaar gemaakt kan worden binnen de organisatie. Wat is het startpunt en waar wil je uiteindelijk naartoe? In deze call neemt hoogleraar Peter Essens ons mee over het meetbaar maken van vitaliteit. Zijn slides staat onderaan deze pagina, en bekijk de video voor zijn uitleg erbij. Meetbaarheid is ook een cruciaal onderdeel van ieder vitaliteitsprogramma. 

3. Vitaliteitsprogramma
Mensen beseffen dat vitaliteit belangrijker wordt, zeker met de hogere pensioenleeftijd. Als werkgever wil je een vitaliteitsprogramma kunnen aanbieden voor medewerkers dat bij het individu past. Fysiek en mentaal, vanuit aandacht voor cultuur en management en aandacht voor de persoonlijke conditie met een divers aanbod om aan te sluiten op de persoonlijke situatie en behoeften.

Natuurlijk is een vitaliteitsprogramma met veel verschillende opties belangrijk, maar het is veel meer dan dat. Het contact met medewerkers heeft wellicht nog meer effect, zoals het complimenteren op goed werk. Voelen dat je een bijdrage levert, betrokken bent bij het bedrijf, dankbaarheid voor het werk dat je doet.

Maar hoe kun je de vitaliteit echt verhogen? De basis is relatief makkelijk – een vitaliteitsprogramma faciliteren. Maar je wilt een cultuur creëren die de focus legt op vitaliteit. En de basis daarvan is vertrouwen en begint bij het hoger management. Vitaliteit moet een onderdeel van de cultuur zijn, met expliciete keuzes en toegewijde aandacht.

Kijk de volledige discussie hier terug:

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Graag horen we uw gedachten, geef hier uw reactie.x